Jimy Rönn är nybliven världsmästare i ultracykling. För mindre än en vecka sedan gick han i mål som segrare i VM i ultracykling på Race Around Poland 2023. Loppet var 3600 km långt med 33 100 höjdmeter och Jimmys världsmästartid landade på 163,5h.
#286 - Enar Warfvinge, jag mår bäst när jag får tramsa lite
Enar Warfvinge vann TEC 200 miles i våras på den långsammaste tiden någonsin och dessutom i sandaler. Enar fascineras av att springa riktigt långt. 2022 vann han Roslagens ultra som är 181 km och han har tidigare sprungit Trans Scania 246 km och gjort ett antal svenska 100-mileslopp och 24-timmarstävlingar. Många springer i sandaler för att träna upp fötterna, men att göra 200 miles i sandaler? Det är ändå lite ovanligt.
#283 - Leonora Johnson vann Vertical Challenge med 22 000 höjdmeter
Leonora Johnson gjorde 22 000 höjdmeter under vår Vertical Challenge, det är mer än 3000 höjdmeter per dag, sju dagar i sträck. Hur lyckades hon motivera sig till det och hur tänker hon kring sina drivkrafter när hon springer 6-dagars, backyard och andra ultralopp? Trots att Leonora bara är 27 år gammal är hon en riktig ultraveteran. Hon debuterade som 16-åring på Skövde 6-timmars där hon sprang 53 km.
#281 - Klokskaper från Sveriges bästa 24-timmarslöpare Tobbe Gyllebring
Äntligen pratar vi med Tobbe Gyllebring om hans fantastiska svenska rekord på 24-timmars. Nu var det ett par veckor sen han sprang in det makalösa rekordet på 272 km i slutet av april i år. Många av tankarna har hunnit mogna och det här avsnittet är fyllt med klokskaper och tidlösa citat. Vi säger bara, lyssna och njut!
#280 - Thomas Ogander, skapare av One Water Race, ett av världens tuffaste lopp
One Water Race är ett swimrun-lopp som går från Arholma till Landsort i Stockholms skärgård. Med sina 200 km löpning och 50 km simning uppdelade på ca 100 öar så är det här en utmaning som verkligen är något utöver det vanliga. Thomas Ogander berättar historien bakom tävlingen och hur den uppstod ur en vilja att göra ett av världens allra tuffaste lopp.
#277 - Anna Karlefjärd – det var jag som var löparen!
I dagens avsnitt träffar vi Anna Karlefjärd som på grund av att hon varit kraftigt överviktig aldrig trodde att hon skulle kunna springa, men som en dag upptäckte att den där löparen som kom springande på stigen – det var hon! För att klara att springa mellan Abisko och Nikkaloukta tog hon hjälp av vårt program 10 månader mot 10 mil.
#276 - Spring varje dag i maj, med oss och Runners Store
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om Runstreak-utmaningen som vi kör i maj tillsammans med Runners’ Store. Här blir det uppsnack, tankar om vem en runstreak passar för, varför det är så bra att börja en runstreak just nu under utmaningen och vad man kan förvänta sig under månaden i form av tävlingar, häftiga priser och hjälp med motivationen!
#275 - Spring genom fyra delstater eller runt Gotland
Peter Schröder blev inspirerad till att arrangera ett riktigt långt lopp på Gotland när han sprang The Last Annual Vol State Road Race i Tennesse förra året. Här får vi höra Peters historia från loppet, men också hur han tänker kring att arrangera Gotland Run 511 k 8-17 juli i sommar. Det här blir ett otroligt häftigt äventyr och Johnny är väldigt sugen på att ställa sig på startlinjen…
#271 - Johanna Gelfgren – om ultratrail, utseende och prioriteringar
Johanna Gelfgren är en av Sveriges starkast lysande ultratrail-stjärnor och här träffas vi för att prata ultralöpning och hur man prioriterar mellan träning, plugg, och allt annat i livet som man vill göra! Johanna berättar också mer om hur hon ser på utseendefixeringen inom sporten och hur det påverkar henne att få kommentarer om sitt utseende.
#270 - Petter Engdahl, årets ultralöpare 2022
#268 - Anna Simonsson-Søndenå, 19 år och satsar allt på ultralöpningen
Som 18-åring satte Anna Simonsson-Søndenå ett inofficiellt världsrekord på 6-timmars. Med sina 73 km vann hon tävlingen och satsar nu allt på att kunna leva på ultralöpningen som sport. Här berättar Anna om hur hon prioriterar sin träning framför skolan, varför hon väljer att bo i en van och hur hon ser på sin framtid som ultralöpare.
#267 - Elin Hartelius, hur kontrollerande och självbestämmande motivation kan användas i ultralöpningen
#266 - Frågor och svar om runstreak efter 5 och 10 år
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om runstreak och svara på alla era frågor. Daniel firar 5 år på sin runstreak i vår och Ellen firar förhoppningsvis 10 år till hösten och de är två av Sveriges största runstreak-ambassadörer. Hur känns det att ha sprungit så länge, hur gör man när man är sjuk och varför tycker Ellen att 20 min är det bästa måttet på en genomförd runstreak?
#264 - Robert Rundqvist, banläggaren from hell
Robert Rundqvist är ökänd för sina trixiga bandragningar på bland annat Sandsjöbacka Trail och HUB (Halland Ultra Beach Trail). Men hur resonerar han egentligen när det gäller att skapa en så bra mix som möjligt mellan vacker natur och utmanande terräng? Vilka andra aspekter behöver den som planerar ett traillopp ta hänsyn till?
#262 - Motivationsgåtan med professor Magnus Lindwall
Vi djupdyker i motivationsfrågor tillsammans med Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi. Han har bl a skrivit boken Motivtionsrevolutionen tillsammans med Olof Röhlander och här pratar vi om vad som fungerar och inte inom motivation… Hur motiverar man sig till träning och hur kan man tänka för att inte bryta ett ultralopp?
#258 - Erik tar träningsinspiration från Nils van der Poel och undrar om värmeträning kan ge rhabdo
Trots att Erik Olofsson bara varit aktiv inom ultralöpningen i mindre än ett år har han redan satt ett svenskt rekord i 24-timmars med 266 kilometer och 587 meter. Han driver också podden Maratonlabbet tillsammans med Johan Forsstedt. Under EM i 24-timmars i Verona i somras drabbades Erik av rhabdomyolys och tvingades bryta.
#256 - Fotfilosofi med Sebastian från Joe Nimble
Här blir det livsfilosofi, funktionell rörelse, barfotalöpning och minimalistiska skor med Sebastian Seppälä från Joe Nimble Sverige! Han är en uppskattad föreläsare och coach och tycker att löpning är människans mest fundamentala grundrörelse. Dessutom är det viktigt att vi då och då tränar på att trilla…
#255 - Bergslöpning på känsla med Lina och Sanna El Kott Helander
Tvillingarna Lina och Sanna El-Kott Helander är just nu högaktuella eftersom de deltar i VM i trailrunning. I det här samtalet pratar vi bergslöpning, kokböcker och hur de tänker kring sin träning. Något som är annorlunda med systrarna El Kott är att de tränar mest på känsla och sällan använder GPS-klockor eller springer intervaller.
#254 - Anna tog bronset och Ellen gjorde sin andra finish på Dårarnas Diagonal
Dårarnas Diagonal går på den lilla vulkanön Reunion Island utanför Madagaskar i Indiska oceanen. Hit åkte Anna Carlsson och Ellen för att ta sig an det mytomspunna och extremt tuffa Diagonale des Fous, 165 km och över 10 000 höjdmeter. Anna lyckades knipa tredjeplatsen och Ellen är den enda svenska tjej som har två finishers på Dårarnas Diagonal och här får du höra om deras upplevelser från loppet.
#253 - Magnus Sellberg, 43 mil är inte så långt
Magnus Sellberg är ultalöparen som kanske inte så många känner till, men som älskar att springa de där riktigt långa och grisiga loppen i dåligt väder. Han tycker inte att 43 mil är så långt och att lopp som man blir klar med inom en veckas tid är ganska praktiska. Och att det måste finnas ett visst mått av risk för att det ska bli ett riktigt äventyr.