Hur väljer man ett lagom pirrigt och inspirerande? Och hur vet man om loppet man anmäler sig till är en tävling som passar ens egna förutsättningar? Ultralopp kommer i många olika former och det är inte alltid så lätt att ha koll på hur mycket bergsklättring, navigation och överlevnads-skills som behövs för att fullfölja. Gillar man när lopp faktiskt är löpbara så är Ultravasan ett bra val.
#293 - Ellen firar runstreak 10 år
4 september 2023 fyllde Ellens runstreak 10 år. Och på dessa 10 år har det hänt massor! När Ellen började var det inte många i Sverige som kände till konceptet med att springa varje dag och det var ännu färre som hade provat på att göra det under en längre tid. Johnny och Ellen pratar om höjdpunkterna, men också om de mindre roliga sakerna som hänt. Och blir det 10 år till nu?
#292 - Ellens race report från L'Echappee Belle
Det verkar gå troll i Ellens stora bergslopp den här sommaren. Med 149 km och 11600 hm (54 h maxtid) så skulle L’Echappée Belle bli ett riktigt utmanande äventyr, men ännu en gång ställde vädret till det. Ellen fick springa 38 km och dryga 3000 hm innan loppet avbröts för henne på grund av hotande åskoväder. “Det här är den vackraste och svåraste bana jag sprungit hittills, trots att jag bara fick se 38 km av loppet. Jag behöver se resten av banan också!”
#290 - Emmy Karnerud, att hitta modet att våga tävla
I USA är det vanligt att man i ultralöpningssammanhang pratar om “compete or complete”. Tidigare i sommar sprang Emmy Karnerud för första gången ett lopp där hon vågade tävla på riktigt. Hon placerade sig som 9:a på Trail 100 Andorra by UTMB i hög internationell konkurrens. Johnny och hon resonerar kring vad som är annorlunda nu och om det här med att tävla är en väg som alla bör försöka gå, eller om det är helt ok att lockas av olika saker.
#288 - Frågor & svar om Ultravasan
#285 - Allt om Ellens DNF på Ehunmilak 2023
Hur hanterar man hjärnspöken som inte vill släppa taget? Ellens fjärde start på loppet Ehunmilak 100 miles med 11 000 höjdmeter i Baskien gick inte som hon tänkt sig. Efter ca 10 mil gjorde hon en DNF (Did Not Finish), trots att benen var starka och energin fungerade bra. Den här race reporten är väldigt ärlig och vi får en inblick i precis hur brutalt och tufft det kan bli därute på stigarna.
#284 - Illamående
Illamående kan se väldigt olika ut beroende på vem man är och vilken inställning man har till att må illa. En del löpare kan fortsätta att springa hela 24-timmarslopp trots att dom kräks på varje varv, medan andra bryter efter någon timmes obehag. Visst är det jobbigt när man inte får i sig den tänkta energin, men beroende på vad man har för mål med sitt lopp så finns det åtgärder man kan prova.
#282 - Ska prestationsångest få styra hur du springer?
Prestationsångest kan drabba alla löpare, oavsett nivå. Men vad handlar det om och ska man låta en känsla få styra om man vågar ställa sig på startlinjen till ett lopp eller inte? Och är det här med att tävla och springa lopp något som man verkligen måste göra för att bevisa sitt värde som ultralöpare? Ellen och Jënni resonerar kring ämnet prestationsångest och berättar om egna erfarenheter.
#279 - Sommarplaner och höjdmetersyra
Snart är det dags för Ellen och Jënni att ställa sig på startlinjen till sommarens tävlingar! Vi berättar mer om loppen, hur vi tränar inför våra utmaningar och vad vi ser fram emot mest under kommande månader. Vi presenterar också vår höjdmetersutmaning – Vertical Challenge by Pace on Earth 12-18 juni. Häng på då!
#278 - Njut av löpning utan intervaller
#274 - Måste man springa långpass?
Behöver man verkligen springa långpass? Med utgångspunkt från en artikel där en av världens just nu bästa ultralöpare Camille Herron säger att man kan skippa långpassen, diskuterar vi nyttan och riskerna med långpass. Kanske finns det andra och bättre sätt att uppnå den fysiologiska träningseffekt man önskar – men hur lätt är det egentligen att träna på energi, utrustning och mentala strategier för ultralopp utan att springa långpass?
#273 - Kan yoga göra dig till en bättre ultralöpare?
#272 - Race report från VM i 6-dagars i Italien
Nu får vi äntligen höra Johnnys race report från VM i 6-dagars i Policoro, Italien! Det här var Johnnys sjätte 6-dagarslopp och trots bra uppladdning fysiskt så var det något som inte stämde. Tillsammans med sin support Emmy Karnerud går han här igenom loppet och försöker förstå varför det inte gick enligt plan.
#269 - Är superkroppen redo för 6-dagars?
Den 12:e mars startar Johnny sin nästa 6-dagarstävling och här träffar han Martin “Fakiren” Lundström och pratar om förberedelser. Andra halvan av supportteamet består av Emmy Karnerud och tillsammans ska de försöka skapa stordåd på 1-kilometersbanan i Policoro i södra Italien. Vi får också en uppdatering på projektet superkroppen och frågan är om Johnnys superkropp är redo för 144 timmar och en mästerskapstävling?
#265 - Därför borde alla testa ultralöpning
Många som börjar med ultra blir helt hooked. Men varför? Vad är det som gör just ultralöpning som sport så speciellt och livsomvälvande? När Johnny hade sprungit sitt första 24-timmarslopp sa han att det var större än att få barn. Och Ellen älskar hur ultran hjälper oss att växa som människor och tränar oss i allt från självkärlek till problemlösning.
#263 - Blir jag långsam av att springa långsamt?
#261 - Näsandning och yoga för löpare
Varför är näsandning så bra för oss som löpare och vad är yoga egentligen? Jënni har precis kommit tillbaka från sin resa till Indien där hon gick en utbildning för att bli certifierad yoga-instruktör. Här berättar hon om sina upplevelser och vad hon lärt sig och hur vi kan börja upptäcka yogan som en livsstil som omfattar mycket mer än bara de där rörelserna på yogamattan.
#260 - Att spela de kort man har, Johnnys race report från PRT 100k
#257 - Säsongsplanering och utmaningen i att hitta rätt utmaning
Nu är det dags att planera för nästa säsongs tävlingar! Men hur ska man tänka med olika typer av lopp? Hur man hittar roliga och spännande tävlingar på rätt nivå och hur vet man om man klarar av den tävling man är sugen på? Vi berättar också om våra planer för 2023 och vad som lockar oss med de utmaningar vi väljer att satsa på!
#252 - Så blir du en bättre traillöpare
Finns det knep för att bli en bättre traillöpare? Hur tränar man för att känna sig snabb och säker när man springer över rötter och stenar, och hur gör man ens för att hitta de där fina stigarna? Vi delar med oss av våra bästa tips när det gäller traillöpning och Jënni och Ellen pratar också om sina kommande stora lopp.